Σωστή διατροφή και δίαιτα για την παγκρεατίτιδα

Εάν έχετε παγκρεατίτιδα και αναρωτιέστε αν η δίαιτα θα βοηθήσει στην παγκρεατίτιδα, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Από αυτό θα μάθετε για τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας σε ενήλικες, πώς να θεραπεύσετε σωστά την παθολογία και ποια πιάτα μπορούν και δεν μπορούν να καταναλωθούν κατά την έξαρση αυτού του προβλήματος.

Τι είναι η παγκρεατίτιδα;

Η παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης και εκφυλιστική νόσος του παγκρέατος. Η θεραπεία της παγκρεατίτιδας είναι μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία.

Ο αριθμός των ενηλίκων με παγκρεατίτιδα αυξάνεται κάθε χρόνο, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη γιατί οι κύριοι λόγοι για την εμφάνισή του θεωρούνται η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η συνεχής κατανάλωση υποτυπώδεις και ανθυγιεινές τροφές.

Η κύρια λειτουργία του παγκρέατος είναι να παράγει ένζυμα που επεξεργάζονται τρόφιμα που έχουν εισέλθει στο ανθρώπινο στομάχι.

Επιπλέον, οι ιστοί του παγκρέατος παράγουν ινσουλίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ομαλοποίηση του μεταβολισμού των υδατανθράκων στο σώμα.

Η φλεγμονή αυτού του οργάνου, που προκαλείται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες, μπορεί να διεγείρει τις διαδικασίες καταστροφής του.

Τα ένζυμα που παράγονται από τον αδένα δεν μπορούν να φύγουν από την κοιλότητα του και, χωρίς άλλη προοπτική, αρχίζουν να ασκούν την καταστροφική τους επίδραση στους ιστούς του.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία σε ενήλικες με παγκρεατίτιδα, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποιοι από τους πολλούς παράγοντες προκάλεσαν τη φλεγμονή του παγκρέατος.

Οι αιτίες της παγκρεατίτιδας σε ενήλικες μπορεί να είναι:

 • έντονη δηλητηρίαση από το αλκοόλ του σώματος.
 • Χολολιθίαση;
 • παθολογία του εντερικού συστήματος.
 • μηχανικό τραύμα στην κοιλιά
 • μακροχρόνια χρήση ισχυρών φαρμάκων (π. χ. οιστρογόνα, αντιβιοτικά, σουλφοναμίδια κ. λπ. ).
 • Ιογενείς λοιμώξεις (παρωτίτιδα και ηπατίτιδα).
 • παρασιτική προσβολή?
 • Προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μπορείτε να μάθετε την αιτία των αρνητικών συμπτωμάτων της παγκρεατίτιδας στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας μόνο με επίσκεψη σε γιατρό.

Πώς μπορείτε να πείτε πότε ήρθε η ώρα να δείτε έναν γαστρεντερολόγο και να πάρετε φάρμακα;

Η παγκρεατίτιδα έχει μια σειρά χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, η παρουσία των οποίων μπορεί να υποδηλώνει επίσκεψη στην κλινική.

Συμπτώματα παγκρεατίτιδας:

 • Αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας του σώματος.
 • αιχμηρές, πονεμένες αισθήσεις πόνου που βρίσκονται στο υποχόνδριο στα αριστερά ή δεξιά του κέντρου της κοιλιάς.
 • Αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης.
 • Λεύκανση του δέρματος.
 • Απώλεια δύναμης, υπνηλία, ευερεθιστότητα.
 • Ναυτία με ξηροστομία
 • δύσοσμο και οδυνηρό ρέψιμο.
 • έμετος κορεσμένος με χολή.
 • ασταθή κόπρανα με αίμα και άπεπτα κομμάτια τροφής.
 • Φούσκωμα.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην υγεία σας και καταλάβετε ότι είστε εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας όπως κανένα άλλο, είναι επείγον να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να βρει επαρκή θεραπεία που θα σας απαλλάξει από τα προβλήματα του παγκρέατος με την πάροδο του χρόνου.

Η θεραπεία της παγκρεατίτιδας σε ενήλικες περιλαμβάνει τη λήψη αναλγητικών για ανακούφιση από τον πόνο.

Τροφές που πρέπει να τρώτε στην παγκρεατίτιδα

Υπάρχει μια δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για παγκρεατίτιδα που ονομάζεται "Πίνακας Θεραπείας Αριθμός 5". Υπάρχει επίσης ένα δεύτερο μέρος του μενού που σημειώνεται με το γράμμα "P".

Αυτός ο τύπος δίαιτας πρέπει να ακολουθείται για την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση της παγκρεατίτιδας. Ο πίνακας "Πίνακας θεραπείας Νο. 5" (και "Πίνακας θεραπείας Νο. 5Π") βρίσκεται σε κάθε ιατρείο γαστρεντερολόγου.

Μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας ένα τυπωμένο δείγμα του ειδικού μενού και να ρωτήσετε για συνταγές για διάφορα πιάτα που έχουν εγκριθεί για παγκρεατίτιδα.

Την πρώτη εβδομάδα μετά από επίθεση παγκρεατίτιδας, πρέπει να τρώτε μόνο υγρά ή πολτοποιημένα γεύματα.

Η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά βρασμένα με νερό από σιμιγδάλι, πλιγούρι βρώμης ή ρύζι, ζωμούς λαχανικών ή πολτοποιημένα λαχανικά.

Την πρώτη εβδομάδα, δεν συνιστάται να πίνετε τίποτα άλλο εκτός από νερό, ζωμό από τριαντάφυλλο ή ζελέ, το οποίο παρασκευάζεται με βάση μη όξινα μούρα και φρούτα.

Αφού περάσετε μια τόσο πενιχρή δίαιτα για μια εβδομάδα, ήρθε η ώρα να διαφοροποιήσετε το μενού και να προσθέσετε νέα, πιο οικεία πιάτα.

Τα γεύματα στο πλαίσιο του "πίνακα θεραπείας με αριθμό 5" που ορίζονται σε μια εβδομάδα ή μιάμιση εβδομάδα μετά από μια επίθεση φλεγμονής του παγκρέατος θα πρέπει να κλασματοποιούνται.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να τρώτε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα και να συντάσσετε το μενού της ημέρας έτσι ώστε να είναι ισορροπημένο.

Με παγκρεατίτιδα (ακόμη και σε ύφεση), το αλκοόλ, ο καφές και τα μπαχαρικά δεν πρέπει να καταναλώνονται - ουσίες που προκαλούν υπερβολική ζύμωση και προκαλούν πρόσθετο άγχος στο όργανο που πάσχει.

Η διατροφή ενός ασθενούς με παγκρεατίτιδα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα χαμηλών λιπαρών κορεσμένα με πρωτεΐνη. Αυτός ο κανόνας ισχύει τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Η συνολική περιεκτικότητα σε θερμίδες του μενού της ημέρας για τη δεύτερη και τις επόμενες εβδομάδες μετά την επίθεση θα πρέπει να κυμαίνεται μέσα σε χίλιες επτακόσιες θερμίδες.

Η δίαιτα για παγκρεατίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα πιάτα:

 • Χυλός (το φαγόπυρο μπορεί να προστεθεί στο παραπάνω σιμιγδάλι, ρύζι και πλιγούρι βρώμης).
 • Πουρές πατάτες, όλα τα είδη λάχανου, κολοκυθάκια, καρότα.
 • αδύναμοι ζωμοί με βάση το κρέας γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
 • πουτίγκα με κρέας ή ψάρι στον ατμό.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή μηδενικά λιπαρά.
 • πυρωμένο τυρί cottage, άζυμο τυρί.
 • πουρές από γλυκά μήλα, βερίκοκα.
 • Πράσινο τσάι, τσάι από βότανα, ζελέ, κομπόστα αποξηραμένων φρούτων, αραιωμένο με βραστό νερό.

Η διατροφή των ενηλίκων με παγκρεατίτιδα πρέπει να περιλαμβάνει γεύματα υψηλής θερμιδικής αξίας, εύπεπτα.

Για να ανακουφίσετε γρήγορα τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας και να καθυστερήσετε ή να αποκλείσετε εντελώς την επιστροφή τους, μπορείτε να το κάνετε χωρίς αλάτι εντελώς ή να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα για να ετοιμάσετε ειδικά πιάτα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Αν θέλετε να διευκρινίσετε τη λίστα με τα εγκεκριμένα προϊόντα, διαβάστε το "Θεραπευτικό μενού αρ. 5" με περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαγορευμένα τρόφιμα στην παγκρεατίτιδα

Η φλεγμονή του παγκρέατος επιβαρύνει το σώμα. Η θεραπεία της παγκρεατίτιδας επιβάλλει αυστηρή απαγόρευση της χρήσης ορισμένων τροφίμων.

Φυσικά, η διατροφική θεραπεία μπορεί να φαίνεται άσκοπα σπάνια, αλλά θα πρέπει να τηρείται αυστηρά.

Αφού μάθετε τι πιάτα να τρώτε με παγκρεατίτιδα, ελέγξτε τη λίστα με τα τρόφιμα των οποίων η χρήση απαγορεύεται.

Περιέχει:

 • κρέας, ψάρι, πουλερικά λιπαρών ποικιλιών, καθώς και εντόσθια.
 • Συνοδευτικά πιάτα με μπιζέλια, φασόλια και φακές.
 • Φρέσκα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες (ειδικά ραπανάκια, τεύτλα, ντομάτες και αγγούρια).
 • Μανιτάρια και χαβιάρι?
 • καπνιστά, τηγανητά και αποξηραμένα τρόφιμα ·
 • Συντηρημένα φρούτα και λαχανικά καθώς και κρέας και ψάρι.
 • Κρόκος αυγού;
 • γλυκά αρτοσκευάσματα και ψωμί.
 • Σάλτσες και μπαχαρικά.
 • Φρούτα (σταφύλια, χουρμάδες, σύκα, εσπεριδοειδή, ανανά κ. λπ. ).
 • Αλκοόλ, καφές, μαύρο τσάι, ανθρακούχα ποτά, συσκευασμένοι ή φρεσκοστυμμένοι χυμοί.
 • Γρήγορο φαγητό.

Υπάρχουν πιάτα που παρασκευάζονται από αυτά τα προϊόντα που μπορείτε σταδιακά μόνο κατά τη διάρκεια της επίμονης ύφεσης της παγκρεατίτιδας, αλλά είναι καλύτερα να μην βάζετε στον πειρασμό τη μοίρα και να εγκαταλείπετε εντελώς τη χρήση τους.

Θυμηθείτε την απαγόρευση του αλατιού - δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για παγκρεατίτιδα!

Επιπλέον, η διατροφή ενός ατόμου που πάσχει από φλεγμονή του ήπατος δεν πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα συντηρητικών, χρωμάτων και διαφόρων γεύσεων.

Μια δίαιτα για παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει μια σωστή, υγιεινή και, κυρίως, ισορροπημένη διατροφή. Δεν μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι μια μικρή μερίδα του αγαπημένου σας φαγητού που βρίσκεται στην απαγορευμένη λίστα δεν μπορεί να βλάψει.

Τα μενού παγκρεατίτιδας που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο έχουν συγκεντρωθεί από έμπειρους γαστρεντερολόγους και διατροφολόγους που ειδικεύονται στη θεραπεία παγκρεατικών προβλημάτων.

Είναι ηλίθιο να αγνοείτε τις συστάσεις τους και να χρησιμοποιείτε πιάτα που είναι αδύνατο να φάτε.

Όλα τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη λίστα που θέλετε να φάτε πρέπει να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα τρόφιμα που είναι πολύ κρύα ή πολύ ζεστά από το επιτρεπόμενο μενού για παγκρεατίτιδα μπορεί να βλάψουν ένα εξασθενημένο πεπτικό σύστημα.

Ένα κατά προσέγγιση μενού μιας ημέρας με παγκρεατίτιδα

Στο πρώτο σας ραντεβού με έναν γαστρεντερολόγο, θα λάβετε συνταγές γεύματος εγκεκριμένες από διαιτολόγους.

Συνήθως, ένα κατά προσέγγιση μενού για μία ημέρα ή περισσότερο με παγκρεατίτιδα τυπώνεται σε ειδικά φυλλάδια που χρησιμοποιούνται ως φυλλάδια για τους ασθενείς.

Αφού διαβάσετε αυτήν την παράγραφο του άρθρου, θα βρείτε ένα κατά προσέγγιση μενού για μια ημέρα, καθώς και μερικές συνταγές για πιάτα που μπορούν να καταναλωθούν με παγκρεατίτιδα.

Τα γεύματα για παγκρεατίτιδα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο φυτικά τρόφιμα, αλλά και πιάτα που παρασκευάζονται με βάση το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Το αλάτι ως απαγορευμένο προϊόν στην παγκρεατίτιδα

Για να επιταχύνετε την απορρόφηση, μπορείτε πρώτα να τους δώσετε μια εύπεπτη σύσταση πουρέ.

Ένα κατά προσέγγιση μενού για μια ημέρα με παγκρεατίτιδα υποδηλώνει ότι το πρωί ενός αρρώστου πρέπει να ξεκινά με πρωινό.

Το καλύτερο πιάτο για ένα πρώιμο γεύμα είναι μια ομελέτα πρωτεΐνης βραστή με νερό. Για να φτιάξετε μια τέτοια ομελέτα, πρέπει να πάρετε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά κοτόπουλου, να διαχωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια και να τα αναμίξετε με ένα τέταρτο ποτήρι βραστό παγωμένο νερό.

Θυμηθείτε: δεν μπορείτε να προσθέσετε αλάτι! Είναι καλύτερα να μαγειρεύετε αυτό το πιάτο σε τεφλόν ή κεραμικό τηγάνι για να μην χρησιμοποιείτε φυτικό έλαιο.

Η κατανάλωση ομελέτας έχει σχεδιαστεί για ψύξη. Μπορείτε να το σερβίρετε με ένα ποτήρι ζωμό κράνμπερι ή ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι.

Στο δεύτερο γεύμα, μπορείτε να ταΐσετε τον ασθενή με πολτοποιημένο πιρούνι, συμπυκνωμένο τυρί cottage χαμηλών λιπαρών και μια χυμένη σάλτσα από πουρέ βερίκοκα.

Ευτυχώς, για την παγκρεατίτιδα, η διατροφή δεν είναι μόνο τυρί cottage, αυγά και φρούτα. Οι συνταγές για πιάτα με κρέας στο ιατρικό μενού είναι ποικίλες.

Ένα σχετικά απλό, νόστιμο και, κυρίως, υγιεινό πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί από διακόσια γραμμάρια λευκού κρέατος γαλοπούλας, ένα ασπράδι αυγού και ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι.

Η γαλοπούλα πρέπει να τεμαχιστεί σε μπλέντερ ή σε μύλο κρέατος, ανακατεμένη με πρωτεΐνη και αλεύρι. Το προκύπτον μείγμα πρέπει να μεταφερθεί προσεκτικά σε δοχείο σιλικόνης ή γυαλιού και να τοποθετηθεί σε υδατόλουτρο ή υδατόλουτρο.

Επιλογές για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό με παγκρεατίτιδα

Υπάρχουν και άλλες συνταγές πουτίγκας κρέατος που εμπίπτουν στην κατηγορία υγιεινών τροφών για παγκρεατίτιδα, αλλά αυτός ο οδηγός μαγειρέματος είναι ο απλούστερος και πιο προσιτός.

Η δίαιτα για την παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει κλασματική διατροφή. Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να τρώνε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.

Στο επόμενο γεύμα (μετά το μεσημεριανό γεύμα), ο ασθενής μπορεί να σερβιριστεί σιμιγδάλι ή φλιτζάνι βρασμένο σε νερό.

Για να αλλάξετε την ήπια γεύση του φαγητού, μπορείτε να προσθέσετε δαμάσκηνα ή αποξηραμένα βερίκοκα στο τελικό πιάτο.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα πρέπει να εμποτιστούν σε λίγο ζεστό βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια να κοπούν σε μικρά κομμάτια (όχι περισσότερο από ένα κυβικό εκατοστό).

Για δείπνο, ένας ασθενής με παγκρεατίτιδα μπορεί να σερβίρει πουρέ πατάτας από μισό μεσαίου κολοκυθιού.

Κόψτε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια, βάλτε τα σε ένα τηγάνι και προσθέστε λίγο νερό εκεί.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός. Θυμηθείτε να ψύξετε τα τρόφιμα πριν τα σερβίρετε.

Η δίαιτα παγκρεατίτιδας βοηθά στην υπέρβαση των συμπτωμάτων της παγκρεατίτιδας σε ενήλικες; Αφού διαβάσατε αυτό το άρθρο, μπορέσατε να λάβετε μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.

Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν: μόνο η πολύπλοκη θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς με παγκρεατίτιδα από την παθολογία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Κέικ μπανάνας για παγκρεατίτιδα

Το κατά προσέγγιση μενού που περιγράφηκε στο άρθρο μπορεί να σας καθοδηγήσει πώς να τρώτε σωστά με παγκρεατίτιδα.

Η απόρριψη δυνητικά επικίνδυνων πιάτων δεν είναι ιδιοτροπία των γιατρών, αλλά μια αναγκαιότητα που απλοποιεί τη θεραπεία της παγκρεατίτιδας και επιστρέφει στον συνηθισμένο ρυθμό της ζωής, ξεχνώντας τα προβλήματα με το πάγκρεας.

Η σύνθετη θεραπεία σας επιτρέπει να ανακουφίσετε τα οξέα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας σε πέντε έως επτά ημέρες. Μόνο μια αυστηρά τηρούμενη δίαιτα στην παγκρεατίτιδα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από μια πιθανή υποτροπή της φλεγμονής.